Klik hier indien de nieuwsbrief niet goed leesbaar is.
Inhoud vakoverstijgende keuzedelen leerjaar 4 vmbo basis-kader  

Aan de ouders/verzorgers van leerlingen in vmbo 3 en 4 basis/kader

 

Datum: 1 september 2017
Betreft: vakoverstijgende keuzedelen

 

Geachte ouders/verzorgers,

Alle leerlingen krijgen in leerjaar 4 de mogelijkheid aangeboden om een keuzedeel binnen een andere afdeling te volgen. In deze brief staan alle keuzemogelijkheden beschreven. Als een leerling een keuzedeel wil volgen binnen een andere afdeling vragen we om een goede motivatie. Het kan zijn dat er extra kosten verbonden zijn aan het volgen van een keuzedeel buiten het eigen profiel.

 

PIE (produceren, installeren en energie)

PIE is een van de technische richtingen die aangeboden wordt op het Pax. In dit profiel komen installatietechniek, elektrotechniek en metaaltechniek samen. Aan de hand van tekeningen leer je hoe installaties en producten in elkaar zitten. Die tekenen en producten moet je ook zelf maken.

 
Bij PIE wordt er veel gewerkt met machines en zware materialen. Het is daarom verplicht dat leerlingen veiligheidskleding, schoenen met stalen neuzen en een veiligheidsbril dragen in het lokaal. Deze spullen kan de leerling van school huren tijdens het keuzedeel. De kosten hiervan zijn € 17,50.
 

Ontwerpen en maken

In dit keuzedeel maken leerlingen kennis met machinaal verspanen en “draaien”.
Leerlingen maken met deze technieken een “boter, kaas en eieren spel” en “een kanon”.

Daarnaast maken de leerlingen kennis met het lezen en maken van een technische tekening. Zowel 2D als 3D.

In het bedrijfsleven wordt steeds meer gebruik gemaakt van een 3D printer. De leerlingen leren tijdens dit keuzedeel hoe ze een tekening kunnen downloaden, bewerken en uiteindelijk kunnen printen op de 3D printer.

Installeren en monteren

In dit keuzedeel maken de leerlingen kennis met zowel installatie als elektrotechniek.

Bij installatiegedeelte leren de leerlingen werken met verschillende vormen van installatietechniek. Aan het einde van het keuzedeel zijn de leerlingen bekend met termen als “PVC, Uponor meerlagenbuis en stalenbuis knelfittingen”.

Leerlingen maken kennis met de eerste beginselen van elektrotechniek. Ze leren hoe ze een wandcontactdoos en een enkelpolige schakeling moeten installeren. Ook kunnen ze aan het einde van het keuzedeel een serieschakeling op de borden monteren.


 

Economie en ondernemen

Kun je goed rekenen? Vind je het leuk om met cijfers en geld te werken? Dan zit je goed bij economie en ondernemen. Je kunt later in een administratief beroep gaan werken, bijvoorbeeld bij een bank of in een hotel. Ook kun je bijvoorbeeld gaan werken in een winkel, of in de mode. Verkoper, inkoper, magazijnmedewerker, kok, receptiemedewerker, administrateur, juridisch medewerker, etaleur. Economie & ondernemen is een breed profiel. In dit profiel maak je kennis met vele werkzaamheden en beroepen.

Webshop (ondernemen en de webshop 1)

In dit keuzevak ga je een eigen webshop opzetten. Je gaat met klasgenootjes onderzoeken aan welke eisen een webshop moet voldoen en welke betaalmogelijkheden er zijn. Vervolgens ga je de website “vullen” met producten. Als de webshop helemaal gevuld is met foto’s, prijzen en tekst wordt deze online gezet en kunnen de producten verkocht worden.

Ondernemen

In dit keuzedeel staat het opzetten van een eigen onderneming centraal. Je gaat onderzoeken of je de juiste eigenschappen bezit om een goede ondernemer te worden. Je leert welke ondernemingsvormen er zijn en de marketingmix in te vullen. Je leert welke verdienmodellen er zijn en hoe je een financieel plan voor een eigen bedrijf moet maken.

 

 

BWI (bouw, wonen en interieur)

In dit profiel maak je kennis met  een onderdeel van het bouwproces: van ontwerp tot product. In het beroepsgericht profielvak leer je basisvaardigheden en doe je basiskennis op. Je wordt nog geen volleerd metselaar of timmerman.

Hout- en meubelverbindingen

In dit keuzedeel maak je kennis met hout- en meubelverbindingen. Je leert wat de verschillen tussen deze verbindingen zijn en wanneer je welke verbinding moet toepassen.
Als je een product gaat maken is het belangrijk dat je leert wat de werkvolgorde is en welke materialen je moet gebruiken. Om dit te bepalen vul je een materialenstaat in.
In de bouw wordt er gewerkt met bouwtekeningen (2D en 3D) je maakt kennis met het lezen en maken van zo’n tekening/ontwerp. 

Design en decoratie

Binnen dit keuzedeel ga je de slag met verschillende materialen om een product af te werken. Dit kan met bijvoorbeeld verf of folie. Welk materiaal je het beste bij welk product moet toepassen en hoe je design-folie moet ontwerpen en “plotten” leer je in dit keuzedeel.
Je kunt niet zomaar alle kleuren door en naast elkaar gebruiken, de theorie hierachter leer je via de digitale leeromgeving.

 

 

Zorg en Welzijn

Wil je later een beroep gaan uitoefenen in de wereld waarin je wilt klaarstaan voor een ander? Dan kies je voor het vmbo profiel Zorg en Welzijn. Je moet natuurlijk wel graag met mensen om willen gaan. Een beetje geduld, goed kunnen luisteren en veel doorzettingsvermogen in je karakter kunnen ook geen kwaad. Heb je dat nog niet zo erg, dan leren we je dat! Met je diploma vmbo Zorg en Welzijn kun je straks een opleiding gaan volgen in de zorgsector, in het welzijnswerk, in de uiterlijke verzorging, in de horeca en facilitaire dienstverlening, in het toerisme, in de sport of in de laboratoriumtechniek. 

 

Werken in de veiligheidsbranche en werken in de geüniformeerde dienst

Ben je sportief en durf je een fysieke uitdaging aan te gaan. Sta je stevig in je schoenen en heb je uitstekende sociale vaardigheden, dan is dit keuzedeel zeker iets voor jou!

Je maakt in dit gecombineerde keuzedeel kennis met de veiligheidsbranche en de geüniformeerde dienst. Deze keuzedelen zijn zeer gevarieerd, naast het theoretische gedeelte ga je praktisch aan de slag met o.a. voeding en gezondheid, leg je een survivalparcours af, sporenonderzoek, je leert hoe je moet handelen bij calamiteiten en hoe je een ontruimingsplan opstelt. Kortom veel uitdaging!

 

Werken in de kapsalon en op een beautyfarm.

Als je goed met mensen om kunt gaan en het leuk vindt om andere mensen te verwennen en te verzorgen, dan is dit keuzedeel misschien wel iets voor jou. Aan het einde van dit keuzedeel heb je een beeld van hoe er in een kapsalon en op een beautyfarm gewerkt wordt.

In de kapsalon leer je naast het wassen, verzorgen en in model brengen van haren, o.a. een hoofhuidmassage geven. Daarnaast leer je hoe je klanten op de juiste manier moet ontvangen en hoe je in een agenda een planning kunt maken.
Bij het onderdeel werken op een beautyfarm leer je hoe je een wellnessarrangement samenstelt. Je leert hand- en voetbehandelingen uitvoeren maar ook het aanbrengen van dagmake-up is een van de onderdelen.

Dit keuzedeel is heel veelzijdig!

 

Werken in een sportcentrum en in de facilitaire dienst: beheer, onderhoud en conciërge-werkzaamheden

In dit keuzedeel maak je kennis met allerlei facetten van het sportcentrum. Je leert wat belangrijk is om gezond en veilig te kunnen sporten, hoe je sport kunt stimuleren om kindersporten te begeleiden. In een sportcentrum heb je veel contact met klanten, klantvriendelijkheid is daarbij heel belangrijk. Een van de opdrachten is om een sporttoernooi te organiseren.

Naast het onderdeel sportcentrum maak je kennis met de veelzijdigheid van de facilitaire dienst. De facilitaire medewerken is onmisbaar in ieder bedrijf! In dit keuzedeel krijg je een beeld van de veelzijdigheid van het beroep. Het maken van een onderhoudsplan en beheren van allerlei installaties en apparatuur zijn belangrijke onderdelen in dit werkveld.

Voor deze keuzedelen heb je goede sociale vaardigheden nodig en moet je een doorzetter zijn!

 

Mayke Graven,
afdelingsleider vmbo basis/kader bovenbouw

 

 

 

 
 
 
Postbus 16
6650 AA Druten
T. 0487 51 24 03
F. 0487 51 24 90
E. info@paxchristicollege.nl
I. www.paxchristicollege.nl